D-vitamiini

13.10.2022

Nyt on aika kaivaa D-vitamiinilisät taas esille tai täyttää varastot, jos D-vitamiinin ottaminen on ollut kesätauolla.

D-vitamiinin tärkeydestä puhutaan paljon ja sen ottamisesta muistutetaan. Silti aika moni suomalainen ja pohjoisen pallon puoliskolla asuva saa liian vähän D-vitamiinia.

Avaan vähän mikä rooli D-vitamiinilla on kehossamme, ja miksi sen saanti on hyvinvoinnin kannalta tärkeää.

D-vitamiinin vaikutukset kehossa:

  • Vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen ja luuston terveyteen ja siten ehkäisee osteoporoosia
  • Vaikuttaa immuunipuolustusjärjestelmäämme eli vastustuskykyyn moni tavoin (vaikka tarkkaa vaikutusmekamismia ei ole vielä tiedossa). D-vitamiini mm. Säätelee immuunijärjestelmän valkosolujen toimintaa hillitsevästi ja kiiihdyttävästi
  • D-vitamiinilla on havaittu olevan yhteyttä hermoston ja aivojen sairauksiin (MS-tauti, ADD, ADHD,muitisairaudet).
  • D-vitamiini on hormonin kaltaisesti vaikuttava aine, joka säätelee useita geenejä. D-vitamiinin riittävä saanti voi ehkäistä masennusta ja nopeuttaa siitä toipumista.
  • D-vitamiini vaikuttaa mm. dopamiinin (mielihyvähormonin) tuotantoon aivoissa. D-vitamiini on tärkeä stressitilanteissa, joihin liittyy usein mielialaongelmia.
  • D-vitamiinilla on tutkimuksissa havaittu yhteys myös lihasten toimintaan. D-vitamiini saattaa vaikuttaa lihasvoimaan, kestävyyteen ja suorituskykyyn. (D-vitamiinin ja lihasten toimintaan liittyen ei vielä riittävästi todisteita)

Mistä D3-vitaminia saadaan?

Kalasta, kalanmaksaöljystä, munankeltuaisesta ja vitaminoiduista maitotauloustuotteista. D2-vitamiinia metsäsienistä.

Ja Auringosta, kyllä vain. Iholla muodostuu auringon UV-B eli ultaviolettisäleilyn vaikutuksesta D3-vitamiinia. Mutta kesällä vitamiinivarastot eivät välttämättä täyty, jos oleskellaan sisätiloissa tai iho suojataan vaatteilla auringon haitallisilta vaikutuksilta.

D-vitamiinin saannin turvaaminen

Suomessa D-vitamiinia kannattaa käyttää ravintolisänä ainakin syyskuusta huhtikuuhun. Sillä turvataan D-vitamiinin riittävä saanti.

On hyvin yksilöllisitä, riittääkö yleisesti suositeltu 10 mikrogrammaa / vrk annostus takaamaan riittävän hyvän D-vitamiini tason. En ota tarkemmin kantaa, mikä D-vitamiinin määrä on hyvä. Olemme tässäkin asiassa kovin yksilöllisiä. Urheilijoille ja stressistä kovin kuormittuneille henkilölle uskallan suositella noin 50-100 mikrogrammaa/ vrk.

Jos oma D-vitamiinin saanti mietitytttää, sen voi helposti käydä mitatuttamassa. Jos D-vitamiinipitoisuus on alle 50 nmol/l, merkitsee se vitamiinipuutosta.