Arkiaktiivisuus - vähentynyt koronan myötä?

13.10.2022

"Työikäiset suomalaiset liikkuvat aiempaa vähemmän - ainakin jos sitä mitataan askelissa. Koronavuosina päivästä katosi keskimäärin 400 askelta. Muutos ei ole dramaattinen, mutta huolestuttaa siksi, että suomalaiset viettävät jo valmiiksi valtaosan päivästä paikallaan, istuen tai maaten."

Näin uutisoi Yle (11.10.2022) ja voin hyvin allekirjoittaa tämän. Itse kyllä olisin uskaltanut laittaa jopa nollan perään (eli 4000 askelta vähemmän), mutta fiksummat tietävät mistä puhuvat, kun puhutaan suomalaisista keskimäärin. 

Valitettavasti törmään tähän aiheeseen jatkuvasti työssäni. Koronasta johtuvat etätyöt vähensivät selvästi ihmisten arkiaktiivisuuden osuutta, ja se näkyy edelleen valitettavan monen liikuntatottumuksissa ja arkiaktiivisuuden määrässä.

Etätyöpäivinä monille päätetyötätekeville askeleita saattaa kertyä keskimäärin vain 4000, joillekin vielä vähemmän. Parhaassa tai pikemminkin pahimmassa tapauksessa etäpäivät saattoivat korona-aikana mennä näin: Herätyskello soi 10 min ennen töiden alkua. Läppäri auki ja kuulokkeet korville. Lounaan, jos sitä ennätti syömään, sai helposti tilattua ruokalähetin kautta. 8-10 tunnin palaveriputken jälkeen oli niin väsynyt ettei jaksanut tehdä mitään. Onneksi oli yöpuku valmiiksi päällä niin ei tarvinnut muuta kun käydä sohvalle pitkäksi.

Normaalina toimistopäivänä askeleita kertyy helposti 5000-8000 askelta, Askeleita tulee huomaamatta, kun kävellään autolle / julkisiin liikennevälinesiin ja sieltä toimistolle. Toimistolla vessaan, lounaalle ja neukkarista toiseen. Asiakkaiden kanssa ollaan havaittu, että vastaaviin askelmäärään pääsemiseksi täytyy etäpäivänä kävellä vähintään noin 3 km / 30 min lenkki.

Arkiaktiivisuutta pystyy toki lisäämään monella muullakin tavalla, kuten pyöräilemällä. Puhun nyt kävelystä sillä sitä lähes jokainen pystyy tekemään.

Kun tavoitteena on oman hyvinvoinnin parantaminen, kunnon kohentaminen, painonhallinta tai -pudotus, kannattaa ensin miettiä minkä verran arkiaktiivisuutta tulee päivän tai viikon aikana tehtyä. Kävelystä kannattaa lähetä liikkeelle. UKK instituutin liikuntasuositusten mukaan kevyttä liikuskelua (paikasta toiseen kävelyt, kauppareissut, kotiaskareita) tuli tapahtua mahdollisimman usein. Sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista esim. reipasta kävelyä suositellaan tehtäväksi 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Helsingin sanomien artikkeli Kävelystä tehotreeni, 11.10.2022 opastaa oikeaoppiseen kävelytekniikkaan ja kuinka siitä saa tehokkaan treenin.

Ylen sivuilta löytyy myös hyvä dokkari kävelyn terveyshyödyistä. Dokkarissa todetaan miten kävely vaikuttaa myönteisesti sekä henkiseen ja fyysiseen terveyteemme. Suosittelen katsomaan, jos aihe kiinnostaa. https://areena.yle.fi/1-61693806

Kertyykö sinulle tarpeeksi askelia päivän aikana? 

Näkyykö parin vuoden etätyöt aktiivisuudessasi ja hyvinvoinnissasi?